Sinergija

Često dobijem ovo pitanje. Dosta zabune postoji oko toga šta je Scrum Master, a šta Agile Coach. Hajde da to razjasnimo.

Ko je Agile Coach?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, pored razumevanja šta je Agile, treba razumeti i šta je kouč. International Coaching Federation, ICF definiše koučing ovako:

“partnering with clients in a thought-provoking and creative process that inspires them to maximize their personal and professional potential”

Ključna stvar je da kouč ojačava druge da sami efikasno reše sopstvene probleme i dostignu svoje ciljeve – i to tako da im vremenom kouč ne treba za povećanje efikasnosti. Kada ovo spojimo sa Agile-om, dobijamo da Agile Coach ojačava svoje klijente u rešavanju kompleksnih problema dok rade ka ispunjenju ciljeva njihovog tima ili organizacije.

Da bi bio uspešan, Agile Coach poseduje i veštine u oblasti facilitacije, mentorstva, učenja, praktikovanja Agile tehnika kao i stručnost u primeni Agile načina rada. Primetićete da ove veštine i znanja nisu strane Scrum Master-ima.

Da li je Scrum Master Agile Coach?

Kratak odgovor – jeste, evo i zašto. Scrum Master je i Agile Coach, a dobar deo Agile Coach-eva su i Scrum Master-i. Skup veština je isti, ono što se ponekad razlikuje jeste stepen razvijenosti tih veština i fokus delovanja u organizaciji. Možemo doduše reći da Agile Coach ima širi opseg znanja, dok je Scrum Master fokusiran pre svega na Scrum – međutim iskusniji Scrum Masteri ne zaostaju za Agile Coach-evima u širini znanja i iskustva.

To što Agile Coach često ima više iskustva ili širinu znanja neretko dovodi do zabune pa se Agile Coach koristi kao titula koja označava iskusnog Scrum Master-a ili hijerarhiju u sistemu gde je Agile Coach šef Scrum Master-ima. Međutim, to nema veze sa samom suštinom Agile Coach uloge. Šta više, Agile Coach kao šef je suprotan ne samo koučingu već i principu samoorganizacije unutar tima Agile coach-eva. Mnogo bolji odnos bi bio mentorski, ali to je zasebna tema. Bolji način opisa veština jednog Agile Coach-a jeste podela na osnovu fokusa delovanja koju osoba ima u organizaciji – tj. ko mu je klijent.

Koje vrste Agile Coach-eva postoje?

Agile coach-eve možemo grubo podeliti na osnovu fokusa delovanja u organizaciji na one čiji je klijent:

  • jedan tim,
  • više timova odnosno deo organizacije, ili
  • čitava organizacija

Agile coach na nivou jednog tima se ponekad zove još i Team Facilitator i većina Scrum Master-a spada u ovu grupu – naravno ukoliko tim praktikuje Scrum. Fokus je na jednom timu i timskoj sposobnosti da dostavi vrednost. Ova uloga neretko zahteva više tehničkog znanja kako bi tim naučio kako da koristi svoje tehničke veštine na Agile način.

Agile Coach koji radi sa više timova zove se još i Team Coach. On radi sa više različitih timova i odeljenja u organizaciji, fokusirajući se na međutimsku kolaboraciju i dostavu vrednosti na nivou dela organizacije. Oni koučevi koji rade na organizacijskom nivou poznatiji su kao Enterprise Agile Coach-evi ili samo Business Coach-evi. Njihov fokus je na organizaciji kao celini, kulturi, procesima i sposobnosti te organizacije kao celine da se prilagođava i dostavlja vrednost klijentima. Oni su često stručnjaci u domenu organizacionih promena.

Koje veštine bi mi trebale da postanem Agile Coach za tim, više timova ili organizaciju?

Primere definicija i potrebnih veština za koučeve za više timova, odnosno organizacije možete pogledati na Scrum Alliance sajtu. Grupe potrebnih veština su lepo opisane Agile Competency Framework-om. Dobar deo ovih veština će vam pomoći u bilo kojoj liderskoj ulozi.

Naravno, svaki Agile Coach ima specifičan skup veština (tehnike, transformacije, poslovni procesi itd), sopstvene preference i specijalizaciju u određenom polju (industrija, veličina organizacije itd).

Želim da budem bolji Agile kouč – kako?

Koraci pre svega zavise od toga gde ste u vašem Agile putovanju, koji tip Agile Coach-a želite da budete i na kom nivou su veštine koje su potrebne za uspešnost u tom tipu. Zavisno od toga možete završiti određene treninge da steknete specifične veštine ali potrudite se i da se prebacite u organizacije, timove i projekte koji će vas izložiti različitim problemima – zahtevajući od vas primenu novih veština i Agile znanja u praksi.

Ukoliko želite da to putovanje bude brže, možete naći mentora (nekog iskusnijeg od vas u ulozi koju želite) da vas uputi u željenu ulogu, ili naći Agile kouča koji će vam pomoći da odlučite šta je cilj i krenete dalje u usavršavanje.

Zaključak

Scrum Master je i Agile Coach, a dobar deo Agile Coach-eva su i Scrum Master-i. Postoje razni tipovi Agile Coach-eva u zavisnosti od njihovog fokusa na jedan tim, više timova ili čitavu organizaciju. Agile Coach ima širok spektar veština koje treba da poseduje i svaki pojedinac se specijalizuje više u nekoj oblasti. Ipak, u svakoj kombinaciji treba da razvijete i negujete koučing veštinu i stav – to je srž Agile Coaching uloge.

Edukacija Koučing za Scrum Mastere naučiće vas veštinama potrebnim da budete uspešan Scrum Master.

Post a Comment