Image Alt

Psihoterapija

Svako od nas je, u nekom periodu svog života, imao potrebu za razgovorom sa psihoterapeutom. Jedino je pitanje jesmo li tu potrebu zadovoljili ili ne. Srećom, danas se svest o tome koliko je psihoterapija bitna i lekovita raširila među ljudima, pa nas je sve više koji je posmatramo kao najdragoceniju pomoć koju možemo dobiti onda kad nam je potrebna.

U čemu ti može pomoći psihoterapija?

Psihoterapija ti može pomoći da osvetliš put rada na sebi. Neki klijenti već znaju šta je to na čemu žele da rade, a neki ne znaju. Oni imaju osećaj da nešto nije kako treba, ali nisu sigurni šta. To je potpuno u redu – mi pomažemo u pronalasku tog kamena u cipeli koji ti ne dozvoljava da koračaš slobodno.

Veštine koje možeš usvojiti tokom psihoterapijskog procesa mogu ti biti od velike pomoći u odnosima sa drugima. Od toga kako da se postaviš u nekoj situaciji, sačuvaš svoje granice i komuniciraš sa ljudima sa kojima nije lako komunicirati.

Isto tako, može ti koristiti da otkriješ sve ono što nesvesno zanemaruješ, poput vremena za sebe, za odmaranje, za kontakt sa onim što se dešava unutar tebe.

Tu smo da ti olakšamo proces donošenja odluke

Za sve ove stvari – ali i za mnoge koje nismo ovde spomenuli – možeš da dođeš na psihoterapiju. Tačnije, možeš da dođeš na psihoterapiju i ako nisi baš načisto s tim da li ti je potrebna. Ako se dvoumiš ili imaš pitanja u vezi toga kako izgleda psihoterapija, možeš nam se javiti i pitati nas sve što te zanima, bez ikakve obaveze.

Bitno je da znaš da mi – psihoterapeuti iz Sinergije – i dalje idemo na svoje psihoterapije. To nam je važno da bismo ostali u kontaktu sa samima sobom i da nikad iz vida ne bismo ispustili kako je to kad sediš preko puta psihoterapeuta i nudiš mu svoju dušu na dlanu.

Metode se razlikuju; krajnji cilj je isti

I psihoterapeuti su ljudi, obučeni za rad sa drugim ljudima i bitna pitanja iz njihovog unutrašnjeg sveta. No, na kraju dana, svi smo ljudi, sa svim onim što nas međusobno čini različitim. Zato je bitno da „klikneš” sa svojim psihoterapeutom i da imaš doživljaj da je to baš ta osoba koja će te razumeti i biti tu za tebe.

Isto tako, postoji mnogo pravaca u psihoterapiji. Razlikuju se po svojim metodama, ali cilj svake je isti – da pomognu ljudima da se lakše nose sa svime što donosi život.

U Sinergiji imamo psihoterapeute iz nekoliko pravaca. Evo nekoliko najbitnijih stvari o njima, da stekneš sliku o tome šta od kog možeš da očekuješ.

  • REBT punog naziva Racionalno emotivno bihejvioralna terapija, glavna odrednica joj je ispitivanje veza između onoga što mislimo i onoga što osećamo, sa fokusom na to kako možemo misliti drugačije i tako uticati i to kako se osećamo i ponašamo u određenim situacijama.
  • SISTEMSKA PORODIČNA TERAPIJAovaj pravac osobu uvek posmatra kao deo šireg sistema – porodice i celog njenog životnog konteksta. Korisna je za pomaganje u boljem funkcionisanju sa drugim ljudima, posebno kad su ti drugi ljudi članovi naše porodice. Na nju možeš doći u paru ili sa porodicom, a možeš i individualno.
  • TRANSAKCIONA ANALIZA (TA) ispituje kakav smo to set uverenja i ponašanja nesvesno, pod uticajem okoline i drugih ljudi, usvojili i koliko nam oni pomažu ili odmažu da budemo u miru sa samima sobom. Ako nam ne pomažu, TA nas osnažuje da sami ispišemo svoj životni scenario, onaj koji će biti zdrav i koristan za ono što autentično jesmo.
  • PSIHOANALITIČKA PSIHOTERAPIJA pravac koji se oslanja na dubinu posmatranja toga kako mislimo, osećamo i ponašamo se. Izvanredan je za osvešćivanje onoga čega nismo svesni, a utiče na naš život. Nesvesno prevodi u svesno i pomaže nam da se raspetljamo iz obrazaca koji nam ničemu dobrom ne služe.

Ne brini, ne moraš se odlučiti za psihoterapijski pravac ako nisi načisto sa tim koji ti najviše odgovara. Možeš nam reći šta je to sa čime se boriš i mi ćemo te uputiti na onaj pravac koji može biti najefikasniji u tome da ti pomogne.

Slobodno nam napiši šta je to što te muči ili zanima u vezi psihoterapije, bez ikakve obaveze. Tu smo da pomognemo. 🙂