Sinergija

Da je mogao da se otkrije recept za ljubav tako lako, dosad bi se nekom matematičkom formulom – a matematičari su pametni, jel da – valjda izračunalo i kolika je najbolja razlika u godinama među partnerima kako bi veza opstala. Ali nije da se nije pokušalo i postoje neka istraživanja, pa i pokazatelji, koja govore da u stvari svako vuče na svoju stranu – muškarci ka mlađim partnerkama, a žene ka partnerima približno istih godina. I opet znači da ne tragaju za istim brojem. Ali šta o tome kaže stvaran život – da li veza traje duže što je veća razlika u godinama ili je obrnuto – i koji je to broj oko kojeg se konačno “nađemo”?
 
Ako se osvrnete na parove oko sebe (kao ja), u porodici, među prijateljima i kolegama, vidite da je kod većine parova mala razlika u godinama i da su negde generacija. Ali i to da ima više parova i brakova u kojima je žena mlađa od muškarca, pa i to dosta. I svi imamo drugaricu koja je oduvek volela starije muškarce i drugare koji su bili u vezama i “eksperimentisali” sa starijim ženama ali bi na kraju u braku završili ili sa mlađom ili ženom sličnih godina. Dok drugarice ostaju dosledne i udaju se za starije. I sasvim sigurno ima najmanje parova koje znamo, a u kojima su žene dosta, pa i po deceniju, starije od muškarca.
 
“Moja najmlađa cica je imala 23 godine”, kaže mi on, koji ima 39 godina. I zaključujemo da se ne uklapa u “formulu”.
Jer kada prijatelj odluči da se zabavlja sa nekim ko je dovoljno star da mu bude roditelj, uobičajen odgovor je da se vidi da li odluka prolazi test “polovina njihovih godina plus sedam”. Pravilo, čije poreklo ostaje misteriozno, prenosilo se generacijama kao način da se opravda ili, češće, izbaci prezrenje. U redu je da 22-godišnjak izađe sa 18-godišnjakom. Nije u redu da 39-godišnjak izlazi sa 23-godišnjakom, međutim, jeste fer da izađe sa 26-godišnjakinjom. Što ste stariji, veća je dozvoljena starosna razlika: 50-godišnjak može rizikovati i s nekim ko ima čak 86 godina. Ali to su samo teorije.
 

“Oduvek sam voleo starije žene”, priznaje mi on koji se, ipak, nedavno oženio devojkom svojih godina.

Da li se stvari ipak menjaju, jer nekada se gledalo sa predrasudama kada je razlika u godinama velika, i sada se to komentariše ali se nekako prihvata drugačije i lakše. Ali stil i bolji kvalitet života, pa i napredak industrije za “podmlađivanje”, učinili su “bore” i razlike manje vidljivim. Danas Dženifer Lopez pored Bena Afleka izgleda mlađe nego na njihovim zajedničkim fotografijama koje su snimljene kada je ovaj par bio u vezi pre 17 godina. A i predrasude slabe. Poznati parovi su probili te barijere. Setimo se braka Demi Mur i Eštona Kučera koji je od nje mlađi 15 godina (sad je u braku sa Milom Kunis koja je mlađa od njega pet godina).
 
Madona često ima mlađe partnere. Ali ko šta sme da kaže Madoni a da ona to uzme za ozbiljno.
Pogledajte Brižit i Emanuela Makrona – koji su bili predmet i ozbiljnih i neozbiljnih analiza pošto je on postao francuski predsednik jer ima znatno stariju suprugu. Čaršija voli da komentariše. Isti je slučaj sa brakom kreatorke Verice Rakočević i više od tri decenije mlađeg muzičara Veljka Kuzmančevića. Svojevremeno su mediji pisali kako im, između ostalog, zbog velike razlike u godinama nije bilo dozvoljeno venčanje u crkvi, jer i SPC ima stav oko razlike u godinama i toleriše 15 godina između partnera, a sve više od toga zahteva dozvolu.
Istraživanje koje je sproveo Kristijan Rader, suosnivač OKCupid-a, veb-stranice za upoznavanje, ukazuje da, kada je u pitanju razlika u godinama, muškarci i žene imaju nešto drugačije ideje. Dok žene traže muškarce otprilike istih godina (ili možda godinu ili dve starije), muškarci više vole žene u ranim dvadesetima, bez obzira na svoju starost. Dok žene preferiraju mali jaz u godinama, muškarci su toliko zaokupljeni idejom o stasitoj mladoj partnerki da više vole veći jaz što su stariji. Tu je verovatno šampion Mik Džeger koji je u osmoj deceniji sa 44 godine mlađom partnerkom pre nekoliko godina dobio sina. I Majkl Daglas je u braku za Ketrin Zitom Džons koja je od njega mlađa 25 godina.
 

Da li muškarci mudro tragaju za mlađom partnerkom? Ko je ovde u pravu?

U teoriji postoji mnogo razloga da se favorizuje mala razlika u godinama. Sposobnost oba člana para da pevaju omiljenu melodiju iz detinjstva mogla bi da ih poveže, ili da u isto vreme stanu u red za vakcinu.
 
“Čini mi se da razlog zašto žene biraju manju razliku u godinama leži u društvenim normama i stavovima na ovu temu”, kaže Mia Popić, psihoterapeut, o tome zašto žene češće radije biraju manju razliku u godinama, dok muškarci što su stariji, biraju što mlađe partnerke.
Postavlja se pitanje na koji način će žena koja nađe znatno starijeg ili mlađeg partnera biti okarakterisana u našem društvu. Istina, mnogo negativnijih komentara čućete na račun žena koje su u vezi sa mnogo mlađim muškarcima nego na račun muškaraca koji “šetaju klinke”. Naprotiv, komentari se kreću u pohvalnom smeru. Dok je ona “matorka koja je smuvala piletinu”, dotle je “on šmeker (Kluni) koji je smuvao klinku”, ali će to istoj “klinki” spočitavati da je u vezi “sa matorcem”. Kako god – ženi se uvek nešto spočitava.
 
“Ako ima mnogo starijeg partnera, rizik je da će joj biti pripisane ‘daddy issues’ ili koristoljubivost, naročito ako je to stariji muškarac na položaju ili ako je ‘dobrostojeći’. Ako nađe dosta mlađeg, onda će biti proglašena za kuguarku. Interesantno da u rečniku imamo pojam kuguarke za ženu koja preferira mlađe muškarce, ali tako nešto ne postoji za muškarce. Toliko se ova pojava smatra izuzetnom u slučaju žene da za nju imamo posebno zvanje, i to ne bilo kakvo. Pripisuje joj se karakteristika divlje mačke (što ova reč izvorno i znači). Drugim rečima, kada god se žena upusti u ponašanja koja se društveno više očekuju od muškaraca, ona završi sa nekom etiketom.
 
Moja pretpostavka je da žene ne žele da budu okarakterisane na neki od prethodno opisanih načina zbog čega se drže sigurne sredine i biraju manju razliku u godinama. Najjednostavnije rečeno, ništa drugo sem toga im u našem društvu implicitno ili eksplicitno nije dozvoljeno”, objašnjava Mia Popić.
 
Neki ekonomisti su se pitali da li bi manji jaz u godinama između partnera mogao da ima veće društvene koristi, jer bi mogao da pomogne da se smanji jaz u zaradama među polovima. Pošto zarada raste sa godinama, a žene teže da se uparuju sa starijim muškarcima, relativna zarada u vreme porođaja mogla bi da izvrši suptilan pritisak na žene da napuste posao. Uprkos tome, piše Ekonomist, studija koja je upoređivala danske sestre bliznakinje pokazala je da se zarade žena koje su se udale za starije muškarce u proseku ne razlikuju od onih koje su se udavale za muškarce koji su im bliži po godinama.
 
Može li manji jaz u godinama takođe da poveća verovatnoću da parovi ostanu zajedno? Godine 2014, Atlantic je tvrdio da “petogodišnja razlika u godinama čini da par ima 18 odsto verovatnije šanse za razvod, u poređenju sa parom koji je rođen iste godine ili otprilike iste godine. Iako je citirano istraživanje na osnovu anketiranja američkih parova i bivših parova pokazalo povezanost između stope razvoda i starosnih razlika, to nije dokazalo uzročnu vezu. Nešto u vezi sa vrstom osobe koja se odlučuje za brak sa velikim razlikama u godinama moglo bi biti uzrok većoj stopi razvoda, a ne sama razlika u godinama.
 
Iako u stvarnom životu nema pravila, koliko je zapravo bitna ta razlika u godinama kao faktor koji može da odluči o opstanku veze? Od razlike u godinama mnogo je važniji razvojni period u kom se partneri nalaze, kaže Mia Popić. “Ključno je pitanje u kojim su životnim fazama i šta očekuju od svog odnosa. Sasvim je moguće da postoji veća razlika u godinama ali da partneri žele iste stvari, npr. zasnivanje porodice. Problemi nastaju kada imaju različita očekivanja od svog odnosa, nezavisno od godina”, pojašnjava.
 

I tu opet dolazimo do onoga s početka, da li pripadnici godinama udaljenih generacija mogu da imaju toliko sličnih sklonosti? Šta ako on priča o lekovima za pritisak a ona o crop-topu?

Studija sa Univerziteta Emori u Atlanti od pre nekoliko godina pokazala je da postoji veza između starosne razlike para i verovatnoće raskida. Nakon što su pogledali podatke od 3.000 učesnika, stručnjaci su otkrili da što je razlika u godinama između partnera veća, to je veći rizik za krah veze. Parovi sa petogodišnjim razmakom u godinama imaju 18 odsto veće šanse da se razdvoje u poređenju sa onima u vezi sa nekim svojih godina. I ova stopa se dramatično povećava kako se jaz povećava na deset godina, gde je stopa raskida od 39 odsto. Utvrđeno je i da je kod parova kod kojih je razlika u godinama 20 ili više šansa za raskid 95 odsto. Istraživanja kažu da bi veza sa nekim sličnih godina bila najbolji izbor. Jer oni koji su u vezi sa nekim svojih godina imaju samo tri posto šanse za razvod. Naravno, to opet ne znači da parovi u starosnim razlikama nikada ne uspevaju. Čak i kada je žena starija – kombinacija kojoj naučnici ali, čini se i svi, daju najmanje šansi za uspeh.
 

I statistika i čaršija “lakše” prihvataju veze kada je muškarac stariji a partnerka dosta mlađa, nego obrnuto – zašto je to tako?

 
“Pretpostavljam da se osobi koja je starija u vezi pripisuje više moći, a u našem društvu se i dalje očekuje da moć leži u rukama muškaraca. Ako imamo starijeg muškara i mlađu ženu, to je usklađeno sa patrijarhalnom podelom uloga, on je taj koji vodi, ona je ta koja prati. Međutim, ako imamo mlađeg muškarca i stariju ženu, očekivana rodna podela ovde biva narušena i obično se pitamo šta je to što “fali” tom muškarcu pa “dozvoljava” da ga žena vodi”, objašnjava Mia Popić.
 
Ove predrasude ćemo imati dokle god ne uvidimo da se ljudi u vezama dogovaraju oko uloga i odnosa i toga ko na koga i zašto utiče, dodaje. “Predrasude prema starijim ženama i mlađim muškarcima u vezi će biti prisutne sve dok ne spoznamo da nam u odnosima ništa nije apriori dato zbog rodne uloge kojoj pripadamo. Dokle god se ne suprotstavimo rigidnim očekivanjima koja imamo od muškaraca i žena u partnerskim odnosima, veliki je rizik da ćemo imati i ove predrasude.”
 
Takođe bi trebalo uzeti u obzir studiju britanskog Zavoda za statistiku. Nije pronađena čvrsta veza između razlika u godinama i stope razvoda u Engleskoj i Velsu, mada je bilo nekih dokaza da su se žene koje su se udale posle 30 godina i koje su bile više od deset godina starije od svog supružnika češće razvodile.
 
Zdrav razum kaže da bi veliki jaz u godinama mogao da ima posledice na starost. Mudro je imati nekoga ko će se brinuti o vama u starosti, kao i izbegavanje udovištva. “Mladi, zdraviji partner mogao bi imati smisla, barem sa vaše strane jednačine”, navodi Ekonomist.
 
Druga studija Svena Drefala sa Univerziteta u Stokholmu posmatrala je ljude starije od 50 godina u Danskoj i otkrila da su muškarci sa mladim supružnicima preživeli duže od onih sa onima sličnih godina. Što je njihov supružnik stariji, to su im šanse za preživljavanje lošije, čak i nakon kontrole nad stvarima poput obrazovanja i bogatstva. Opet, veza možda nije uzročna: zdravi muškarci mogu biti posebno sposobni da privuku mlade partnerke i dožive duboku starost. Ali misteriozno, čini se da se ovaj fenomen ne odnosi na žene, gde je veći jaz u godinama, lošije su šanse za preživljavanje, bez obzira da li su bile mlade ili starije. U slučaju žena sa mladim muževima, sugerisao je Drefal, polna razlika bi mogla biti posledica toga što se žene manje oslanjaju na partnera za podršku, pa imaju manje koristi od energije mlađeg supružnika.
 
Prema tome, postoje dokazi koji potvrđuju izbore korisnika OKCupid-a: žene bi trebalo da izaberu muškarce koji su im što bliži po godinama, dok bi muškarci trebalo da traže mlađe žene. Pravi ekonomista bi, međutim, tražio bolje dokaze, možda upoređujući bračno blagostanje slučajnih parova sa različitim razlikama u godinama. Na njihovu žalost, ali na sreću nas ostalih, ljudi sami donose odluke – i slobodni su da ignorišu glupa pravila, zaključuje Ekonomist.
Ko još broji godine kad je neko “apsolutno tvoj broj”.
 
Objavljeno u Nedeljniku (br 503)