Sinergija

Svedoci smo toga da se „koučing kultura“ veoma brzo širi u biznisu i industriji. Koučing se može definisati kao “umetnost unapređenja performansi, učenja i razvoja drugog” ​​(Dovnei, 1999) i može se fokusirati na bilo koji aspekt života osobe.

 

Šta je to Kognitivno bihejvioralni koučing (KBK)?

KBK nastao je u psihologiji i predstavlja moćan model koučinga koji se zasniva na empirijski utemeljenim psihološkim modelima. Tehnike KBK-a potiču iz Kognitivno bihejvioralne terapije o čijoj efektivnosti govore brojne naučne studije.  KBK ima za cilj da pomogne klijentima da steknu uvid u ono što je u osnovi poteškoća te osobe.  Klijent i kouč rade zajedno kako bi identifikovali šta sprečava pojedinca da dostigne svoj puni potencijal i koje su akcije potrebne da bi se preuzela odgovornost za njihovu situaciju. KBK se koristi kako bi se omogućilo onima koji su sputani emocionalnim ili psihološkim barijerama da dosegnu svoje ciljeve.

 

Ključna snaga Kognitivno bihejvioralnog koučinga je dualna perspektiva, što bi značilo da pokriva psihološke i praktične aspekte problema. Drugim rečima, ako osoba ima problem delegiranja, u KBK-u kouč mu neće ponuditi samo praktične alate kako bi sebe ohrabrio na delegiranje, već će zajedno sa svojim klijentom identifikovati psihološke blokade koje stoje na putu usvajanja određene veštine. Zajedno će ispitati kakvi su stavovi klijenta u pogledu puštanja kontrole, kakve zahteve ima po pitanju kvaliteta obavljenog posla, da li ima određene perfekcionističke ili katastrofizirajuće stavove…

 

Ono što je najveća snaga Kognitivno bihejvioralnog koučinga jeste dublje sagledavanje određenih praktičnih izazova sa kojima se ljudi suočavaju u poslovnom kontekstu. KBK polazi od pretpostavke da dokle god ne razumemo dublje psihološke uzroke određenih izazova i problema, nijedan praktičan alat neće obezbediti održivu i dugotrajnu promenu. Zato je važno utemeljiti koučing rad na dobrom poznavanju psiholoških principa razvoja i učenja.

 

Jedan od osnovnih principa KBK-a je sledeći: ono što mislimo o situaciji, utiče na to kako se osećamo. Dakle, budući da možemo da upravljamo svojim mislima, tako možemo i posle toga upravljati svojim osećanjima. KBK koristi alate koji su preuzeti iz Kognitivno-bihejvioralne terapije i adaptirani za primenu u poslovnom kontekstu i mogu se uspešno primenjivati na različite scenarije, poput rešavanja nedostatka motivacije i unapređenja profesionalnih veština. U pogledu liderstva i poslovanja, KBK je razvijen sa namerom da pomogne pojedincima u prevazilaženju blokada na radnom mestu.

 

Reference

Becket, M. (2000) ‘Coach class, top class’, Daily Telegraph, 19th October.

Downey, M. (1999) Effective Coaching. London: Orion Business Books.

Smith, J. (2000) ‘Coaching and mentoring’, Stress News, the Journal of the International Stress Management Association (UK), 12 (2), 12-14.

Post a Comment