Sinergija

 

Besplatan ručak, piće i kafa, popust na članstvo u teretani, službeni MacBook…Iako će vam se možda učiniti da su upravo ove privilegije te koje privlače milenijalce do novih poslova, najmlađa generacija profesionalaca pružiće vam sasvim drugačije objašnjenje ovog fenomena. Ispostavlja se da milenijalci priželjkuju koučing više od bilo kog drugog benefita na radnom mestu, a ovaj oblik konstantnog treninga i razvoja na poslu koristan je iz više razloga, kako za njih, tako i za kompaniju uopšte.

Koučing = Feedback

Globalno istraživanje sprovedeno među 1400 milenijalaca od strane Harvard Business Review i organizacije SuccessFactors pokazalo je da ispitanici žele više povratnih reakcija i “1-na-1” kontakata sa nadređenima, što je, izraženo u brojkama, za 50% više od kolega koji pripadaju generacijama rođenih pre 1983. Milenijumska generacija zaposlenih priželjkuje susret sa svojim menadžerima barem jednom u toku meseca, u okviru kog bi se detaljno razgovaralo o stepenu njihovog ličnog napretka i stvarima koje bi eventualno trebalo da unaprede kako bi ovaj progres bio na zadovoljavajućem nivou.

Pomenute feedback sesije nisu samo prilika za dobijanje informacija da li se nešto radi dobro ili loše već su i način da menadžeri pomognu svojim zaposlenima da naprave izvodljive korake ka poboljšanju profesionalne performanse. Drugim rečima, menadžeri bi trebalo da kroz svojevrsne koučing metode ohrabre zaposlene za ostvarivanje još boljih rezultata, što će svakako za posledicu imati to da se milenijalci osećaju srećnije i zadovoljnije na svom radnom mestu.

Koučing inspiriše zaposlene da bolje obavljaju svoje zadatke

Uz dobrog trenera i njegovu moć da pokrene i inspiriše, sportski tim koji gubi na poluvremenu može doći i do pobede u poslednjem minutu, a slična situacija primetna je i u većini korporacija. Bilo da je kouč angažovan da trenira zaposlene ili menadžere koji će koučing primeniti u okviru svoje liderske uloge, veoma je važno da ključevi motivacije budu podeljeni svim zaposlenima u kolektivu

Postoji mnogo načina za pristupanje misiji inspirisanja drugih u dostizanju realističnih profesionalnih ciljeva. Možete kreirati jasnu viziju budućnosti kompanije, ili pak predstaviti cifre i rokove trudeći se da svi zaposleni budu uključeni u zadatak dostizanja pomenutih targeta. Kako god da postavite stvari, korišćenjem koučing metoda motivisaćete svoj tim da radi bolje, aktivnije od početka do kraja procesa, a to je upravo ono što mladi zaposleni očekuju od vas.

Koučing nije upravljanje

Dve su vitalne distinkcije između koučinga i menadžmenta. Prvo, kouč je onaj koji teži stvaranju ambijenta saradnje, nasuprot birokratskom okruženju. Drugim rečima, menadžeri bi trebalo da dišu sa svojim timom starajući se o tome da svaki zaposleni ima jednako važnu ulogu u dostizanju cilja, a ovo kod milenijalaca stvara osećaj pripadnosti timu, što će dodatno osnažiti njihovu motivaciju i stepen profesionalne ispunjenosti.

Drugo, treba imati na umu da je kouč onaj koji tim vodi ka uspehu uvažavajući inpute njegovih članova. Pre svega, milenijalci bi trebalo da budu slobodni od straha da prećutkuju svoje ideje i kritike kako ne bi uvredili ili uznemirili svog nadređenog. Koučing bez sumnje čini da organizacija vremenom postane sigurno mesto za svaku vrstu kreativnog doprinosa budući da stvara atmosferu u kojoj zaposleni sebe vide kao članove tima a ne kao zaposlene u strogom sistemu radne hijerarhije.

Koučing nagrađuje posvećen rad

Uprkos predrasudama, milenijalci veoma naporno rade na sebi. Veliki broj njih prijavljuje se na online kurseve kako bi nastavili sa svojim obrazovanjem i usavršavanjem, dok ostali rade prekovremeno, volontiraju na drugim projektima ili grade neformalne kontakte sa klijentima kompanije kako bi obezbedili dugoročnu saradnju.

Ipak, mnogi od ovih napora ne bivaju prepoznati i zasluženo nagrađeni. Milenijalci žude za odgovorom, žele da znaju da li su na pravom putu, žele da osete da neko ceni to što oni rade. Bilo da se radi o pohvali u okviru privatnog sastanka ili onog ispred celog tima, budite sigurni da će ona učiniti da se osećaju cenjeno, poštovano i motivisano za veće zadatke u budućnosti.

Koučing budi najbolje u timu

Uspeh jednog tima nije ništa drugo do zbir svih kvaliteta članova koji ga čine, a koučing mora da postoji kako bi se izbegao svaki oblik jednostranosti, budući da prepoznavanje svake individualne inicijative pospešuje efikasnost i integraciju.

Konstantnost u ispunjavanju zadataka uz dobijanje pohvala za postignuto, stvari su kojima teže svi milenijalci zaposleni u korporacijama, a koučing je tu da ovaj proces unapredi u cilju stvaranja još boljih rezultata za celu organizaciju.

Imajući na umu sve navedeno, jasno je da je koučing ključ koji otvara vrata ka profesionalnom zadovoljstvu milenijumske generacije, budući da im ne pomaže samo da razvijaju svoje veštine, već ih i upućuje na načine na koje to treba da čine.

Autor: Sarah Landrum

Izvor: www.coachfederation.org

Prevod: Mia Popić