Sinergija

 

Bren Braun, doktor nauka i profesorka na Koledžu socijalnog rada Univerziteta u Hjustonu autorka je brojnih radova iz oblasti ličnog razvoja, među kojima se nalazi i knjiga “Budite odvažni i činite velike stvari” koja je za veoma kratko vreme dostigla status svetskog bestselera. Ipak, najveću pažnju javnosti Braunova je privukla TED predavanjem o značaju razotkrivanja sopstvene ranjivosti i tome kako se ovaj proces odražava na lični osećaj bezvrednosti od koga, zapravo, sve i počinje.

TED govor Braunove “Darovi nesavršenosti” iz 2014. nedavno je objavljen i kao istoimena audio knjiga kroz koju se prožimaju teme koje su okupirale pažnju autorke tokom predanog dvodecenijskog naučnog rada.

Ranjivost prema Braunovoj predstavlja “našu tačku povezivanja sa drugima i mesto na kom se, u stvari, rađa osećaj naše lične vrednosti”. Ukoliko se ne osećamo ranjivo, deljenje onoga što nam je važno sigurno se ne može okarakterisati ni kao korisno ni kao svrsishodno.

Bilo da ste upućeni u raznolikost tema kojima se Bren Braun bavi, ili pak tražite kratak i razumljiv sažetak najvažnijih lekcija za lični razvoj, na pravom ste mestu. Pred vama se nalazi 5 ključnih saveta iz knjige “Darovi nesavršenosti” koji, ukoliko odlučite da ih primenite, imaju moć da promene način na koji posmatrate život!

1. Ne prikrivajte emocije, postanite ih svesni!

Uslovljeni vaspitanjem ili negativnim životnim iskustvima, mnogi od nas naučeni su da sakrivaju svoja osećanja iako ovakvo ponašanje ne donosi ništa osim kontinuirane patnje i stresa. Posledice su  uvek ozbiljne i dalekosežne a volumen negativnih efekata direktno je proporcionalan sa vremenom koje provedemo u predanom skrivanju naših emocija.

Umesto toga, Braunova predlaže da postanemo svesniji sebe i započnemo razotkrivanje našeg emotivnog bića tako što ćemo, za početak, sebi postavljati pitanja koja se tiču naših trenutnih misli i osećanja a potom ih “oslobađati” pisanjem, meditacijom, razgovorom sa bliskim prijateljem ili nekom od metoda koja nam u tom trenutku najviše odgovara.

2. Za ranjivost je potrebna hrabrost

Većini modernih kultura imanentno je potiskivanje osećanja u cilju ostavljanja utiska snage i nepokolebljivosti. Ipak, kako Braunova pokazuje u jednom od svojih najznačajnijih istraživanja, ranjivost je sve samo ne slabost. Kada malo bolje razmislimo, pokazivanje ranjivosti od pojedinca zahteva veliku snagu i hrabrost. Dobra strana ovog procesa jesu “darovi” koje oslobađamo otkrivanjem svoje krhkosti, a njihova vrednost je, u to budite sigurni, daleko veća od tereta koji ljubomorno čuvate u sebi. Hrabrošću da pokažemo svoju ranjivost, otvaramo se ka svetu i dopuštamo mu da nas dodirne onakve kakve zaista jesmo, a ovakvim činjenjem kreiramo prilike za srećniji i ispunjeniji život.

3. Pojavite se, suočite se sa strahom i nastavite dalje

Ma šta radili, strah i kritika su stvari koje nikada ne možete izbeći. Strah je ograničavajuća sila koja nas sprečava da napravimo i najmanji korak izvan zone komfora, a to je onaj korak koji nas deli od spoznaje onoga za čim zaista čeznemo i čemu težimo. Kako su strah i kritika stvari koje će uvek biti tu u nekom obliku, najbolji pravac za akciju je: suočiti se i krenuti dalje. Čime god da se bavite, ne izbegavajte suočavanja sa izazovnim situacijama: pojavite se, uradite ono što se od vas traži i ne dozvolite nijednoj prepreci da vas zaustavi. Što je suočavanje sa negativnim silama češće, vaša hrabrost i samopouzdanje dobijaju na snazi.

4. Težite izuzetnosti, ne savršenstvu

Prema rečima Braunove, perfekcionizam je pogrešno verovanje da ako živimo, izgledamo i ponašamo se savršeno, možemo izbeći patnju izazvanu krivicom, sramom i osudom okruženja. Međutim, ono što bi umesto iracionalne težnje savršenstvu zapravo trebalo da radite jeste fokusiranost na konstantan napredak i stremljenje ka najboljoj verziji sebe uprkos manama. Pored toga što je ispravna i zdrava, ova perspektiva je i inkluzivna i vodi ka istinskom ličnom rastu.

5. Usudite se da budete autentični i svoji

Sačuvati pravog sebe u svim okolnostima i po svaku cenu možda je i najvažnija životna lekcija. Sile straha, nesigurnosti i sumnje nikada neće otići od nas, ma koliko se trudili da ih izbegnemo, sakrijemo ili potisnemo. Umesto toga, suočite ih sa vašom hrabrošću, samopouzdanjem i svime što vas čini posebnim.

Usudite se da budete svoji, u punom zenitu vaših veština, unutrašnje lepote i mozaika vaših mana i nesigurnosti, jer ovo je jedini put za spoznaju vaše vrednosti i istinske snage duha!

 

Autor: Met Valentajn

Izvor: www.goalcast.com

Prevod i adaptacija: Mia Popić

 

[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]