Sinergija

Da li se i vi nalazite u grupi onih koji ne uspevaju da se oslobode straha od “strašnog suda” publike? U potrazi za savetima koji će nam pomoći da unapredimo kvalitet svog javnog nastupa, potražili smo pomoć Đine Barnet, renomirane konsultantkinje sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa korporativnim liderima i govornicima na TED konferencijama širom sveta. Barnet je bivša glumica i scenaristkinja koja glumačkim veštinama upravljanja telom i glasom danas podučava pojedince iz drugih profesionalnih sfera, a ono čemu pokušava da nauči svoje klijente jeste, ne da promene sebe, već da postanu bolji govornici pod sopstvenim uslovima, ostajući u potpunom skladu sa svojim karakterom i prirodom. Evo šta smo naučili već nakon prve sesije.

1. Ovde se ne radi o vama.

Kao javni govornik, vi se nalazite u poziciji nekoga ko pruža uslugu, pri čemu je nebitno da li je reč o usluzi predavačkog, prosvetiteljskog ili filantropskog karaktera. Vaš posao je da se pobrinete za publiku, a ne da budete njen zabavljač ili predmet osude ili zabave. Nervozni govornici prave gotovo identične greške kao i glumci koji se nalaze na početku karijere: očajnički traže odobrenje i žele da budu prihvaćeni i voljeni. “Onog trenutka kada zalutate u ovu zonu, sva je prilika da ćete iz nje izaći poraženi, upozorava Barnet.

2. Zašto se neki govornici snalaze na sceni bolje od drugih ?

Govornici koji se povezuju sa svojim gledaocima i slušaocima osećaju se dobro u svojoj koži, prisutni su u trenutku i osećaju pulsiranje publike i zadovoljstvo dok svoje reči javno dele sa drugima. Prisutnost na sceni predstavlja ništa drugo do ujednačenost između tri varijable: glasa, tela i namere. Zvuči suviše komplikovano? Pređite na sledeći savet!

3. Promenite način na koji posmatrate sebe.

Usvojite novu perspektivu: pokušajte da se nađete izvan vaše uobičajene zone udobnosti i prepustite se osećaju koji vas i plaši i privlači u isto vreme.

Ugledna konsultantkinja navodi primer jedne svoje klijentkinje, nekada siromašne a danas uspešne menadžerke koja, uprkos ostvarenom uspehu nije nikako uspevala da se oslobodi tzv. “sindroma varalice”. Sindrom varalice manifestuje se kao lični osećaj pojedinca da je njegov uspeh falsifikat i da ne zaslužuje ugled i privilegije koje ga prate, a u ovom slučaju Barnet je pokušala da ga reši jednostavno tehnikom: navođenjem klijentkinje da bar na kratko da razmišlja o sebi u superiornom, “kraljevskom“ kontekstu.

Introvertni pojedinci koji prednost daju povezivanju sa ljudima putem jedan-na-jedan razgovora, javni nastup uvek posmatraju kao neprirodno, neautentično iskustvo. Ipak, u prevazilaženju ovog doživljaja scene od velike pomoći su afirmacije poput “Volim da nastupam pred publikom!”, “Ništa lakše!” ili “Ovo je baš zabavno!” Ipak, ukoliko ne uspevate da pomenute afirmacije osetite kao istinite, postavite sebi još par dodatnih pitanja poput: “Šta je uopšte istina?” ili “Ko uopšte zna za šta sam sve sposoban/na?” Na ovo poslednje pitanje odgovor glasi: Budite sigurni da je to mnogo, mnogo više od onog što mislite!

4. Vaše telo je u stanju da menja vaše misli i osećanja.

Kada opustite telo, vaša um će spontano učiniti istu stvar. Evo načina kako da to učinite. Neposredno pre javnog nastupa uradite  ove tri vežbe:

– Dobro promrdajte svaki deo tela. Istegnite se, protresite ili na kratko zaigrajte kako biste ubrzali cirkulaciju.

– Ispravite se. Pomerajte telo napred i nazad, prebacujući težinu sa vrhova prstiju na pete i obrnuto. Pronađite tačku u kojoj je težina ravnomerno rapsoređena između prstiju i peta, a zatim nežno pritisnite stopala na pod.

– Pričajte držeći jezik izbačen. Možda izgleda i zvuči smešno, ali ovom tehnikom ćete sa lakoćom opustiti mišiće vašeg govornog aparata.

5. Dišite pravilno.

Kada udišete vazduh, vaš stomak bi trebalo da se naduje poput balona, a kada izdišete trudite se da taj “balon” potpuno ispraznite. Drugim rečima, uspostavite ritam disanja poput onog koji primenjujete svake večeri pre spavanja.

6. Osnažite svoj glas.

Ukoliko mislite da vam je glas previše nežan ili piskav, isprobajte ovu vežbu.Udahnite. Otvorite širom usta, i izgovorite glasno “a”, držeći stomak kao da očekujete da će u svakom momentu zavibrirati. Ova vežba opustiće vaše glasne žice i učiniti ih spremnim za novi oratorski izazov.

7. Pustite pravog/pravu sebe da progovori.

Ovde se radi o neophodnosti posmatranja sopstvenog glasa kao jedinstvenog idiosinkretičkog instrumenta i potrebi njegove pravilne i svrsishodne upotrebe. Dakle, pravi je momenat da od mladog perspektivnog “muzičara” postanete istinski “maestro”, pri ćemu je potpuno nevažno koliko vremena će vam biti potrebno da stignete do Karnegi Hola. Kao što je slučaj sa uspehom svake vrste, lepota ovog puta krije se u konstantnim pokušajima, od kojih je svaki naredni bolji od prethodnog.

 

Autor: Suzan Kain

Izvor: www.psychologytoday.com

Prevod i adaptacija: Mia Popić