Sinergija

“Pojam “psihopata“ najčešće povezujemo sa sadističkim serijskim ubicama, bilo da je reč o književnoj i filmskoj fikciji ili stvarnim akterima crne hronike. Iako veliki broj psihopata obično bira put nasilja i kriminala, ne treba smetnuti s uma da mnogi među njima imaju potencijal da postanu više nego uspešni poslovni ljudi.

Pojedinci sa visokim stepenom psihopatskih karakteristika obično su veoma slatkorečivi u ophođenju sa drugima, a njihov šarm pomaže im da sa lakoćom dođu do vrha „korporativnih stepenica“. Ipak, u nekom momentu, njihove manipulativne taktike postaju sve jasnije i vidljivije. Rad sa takvom osobom može ostaviti ozbiljne posledice po vaše mentalno zdravlje, no proaktivan pristup u komunikaciji u mnogome vam može pomoći da ih otklonite ili čak predupredite.

Psihološka studija Journal of Research in Personality iz 2010, pokušala je da pronađe odgovor na pitanje šta razdvaja i diferencira psihopate-zločince od onih sa psihopatskim poremećajem ličnosti koji, umesto u zatvoru, završe kao uspešni i ugledni poslovni ljudi. Pomenuto istraživanje otkrilo je da potonji poseduju brojne identične karakteristike kao i tipične psihopate, a to su: sklonost ka eksploataciji drugih, arogancija, nedostatak griže savesti i osećaja krivice, bezobzirnost, površnost. “Uspešne“ psihopate prepoznaćete po spoju šarma, agresivnosti i nedostatka empatije, kao i po umeću ophođenja sa ljudima koje uvek za rezultat ima isključivo lični interes i brigu o sopstvenoj koristi. Ipak, ono što ih izdvaja od ostalih, “kriminalnih“ psihopata jeste činjenica da imaju izraženiju savest, koja za posledicu ima niži stepen neodgovornosti, impulsivnosti i nemarnosti. Dakle, iako su u stanju da izvrše neko kriminalno delo, ovakvi pojedinci imaju manje šansi da budu uhvaćeni, što nam objašnjava zašto se u većem procentu sreću u kancelarijama i to uglavnom na visokim korporativnim pozicijama.

Neke od najrasprostranjenijih psihopatskih karakteristika pokazale su se kao pogodan impuls za dostizanje uspeha u poslovnom svetu. Na primer, osobe sa profilom psihopate praktično su imune na stres, što im omogućava da ostanu mirne i u najstresnijim situacijama. One su neustrašive i vešte u širenju uticaja na ljude, te stoga i ne čudi što, uprkos mračnoj strani svoje ličnosti, često bivaju nagrađivani pohvalama i unapređenjima.

Kako se nositi sa psihopatama na radnom mestu

Bilo da se radilo o šefu, kolegi ili podređenom članu tima, velika je šansa da ste se bar jednom u profesionalnom ambijentu susreli sa osobom čije osobine pripadaju psihopatskom spektru (prema pojedinim procenama čine oko 4 procenta ukupne populacije). Iako rad sa takvim pojedincima ume da bude veoma mučno i stresno iskustvo, morate imati u vidu da ključ za uspešno manevrisanje ovakvih izazova leži u vašoj proaktivnosti. Ovde je najvažnije voditi računa da ne postanete plen njihove zamke manipulativnih tehnika, a sigurni smo da ćete ih uspešno prevazići usvajanjem sledećih korisnih saveta.

  1. Ne ponašajte se uplašeno. Psihopate često koriste pretnje i agresiju kao sredstvo kontrole nad drugima. Nekad ćete primetiti kako stoje iznad vas dok vam se obraćaju, a neretko će u razgovoru izgovoriti stvari koje imaju skriveni preteći eho. Ne dozvolite da vam ovo poljulja samopouzdanje, insistirajte na asertivnoj komunikaciji i ne libite se da bilo koji oblik uznemiravanja i zlostavljanja prijavite službi za ljudske resurse organizacije u kojoj radite.
  2. Ostanite smireni. Vaš gubitak kontrole za psihopatu znači samo jedno: idealnu priliku za manipulaciju vašim emocijama, što mu daje šansu da vas nadvlada. Vežbajte smirenost i trudite se da je zadržite čak i u momentima kada se ponašaju nepodnošljivo.
  3. Odbijte da učestvujete u njihovim pričama. Kada psihopate imaju utisak da su saterane u ćošak, za svoj nezavidan položaj će uvek okriviti druge. Slušanje njihovih opravdanja i pokazivanje empatije stvar je koja im savršeno ide u prilog i zato se ne dajte zbuniti pričama kojima pokušavaju da sebe predstave kao žrtvu date situacije.
  4. Preusmerite konverzaciju. Kada psihopata pokušava da krivicu prebaci na drugoga, pokušajte da preokrenete tok priče. Obratite mu se direktno poput: “Da li si dobro? Imao si neuspešan sastanak, pa se pitam da li si možda pod stresom”. Psihopate se najbolje razoružavaju tako što im se ukazuje na njihove mane i propuste.
  5. Izbegavajte psihopate kad god ste u mogućnosti. Brojne studije jasno ukazuju da rad u toksičnom okruženju može imati ozbiljne posledice po mentalno i fizičko zdravlje, te je stoga najbolja opcija držati se što dalje od njihovog uticaja. Konačno, ukoliko ste u mogućnosti, ne oklevajte da promenite posao ili sektor u kom ste zaposleni jer će rad u zdravijem okruženju na duge staze imati izuzetan uticaj na poboljšanje kvaliteta vašeg života.

 

Prevod: Mia Popić

Autor: Ejmi Morin

Izvor: www.psychologytoday.com